2 Ocak 2009 Cuma

YENİ YIL REHAVETİ DİYELİM

Yeni yılın ilk penceresinden herkese merhabalar...

Koca bir yılı geride bırakmanın tadıyla mı - hüznüyle mi bilinmez, 31 Aralık gecesi neredeyse her evde tatlı bir telaş vardı. Kimi dışarı çıkmanın hazırlığını yaparken, kimi evinde geçireceği gecenin detaylarıyla ilgilendi. Herkes yeni yıl için kendince hazırlığını yaptı ve 2009'u karşıladı.

O gece eğlence programlarının yanısıra Eurovision'da bu yıl umudumuz olan Hadise'nin "Living in Dreams" adlı şarkısını dinleyebildik. Bol göbek danslı şarkısıyla, Hadise'ye bol şanslar dilerim.

Yılın ilk yeni dizisi "Melekler Korusun" oldu. İzleme fırsatım olmadı ancak yorumlardan okuduğum kadarıyla gelecek vaat eden bir yapım olduğunu düşünüyorum.

Yılın ilk yayından kaldırılan dizisi de TRT 1'in "Mert ile Gert"i oldu. Sezon başından beri hep aynı sıralamada kalmasına karşın, dizi bu zamana kadar gelebildi. Bunun önemli etkenlerinden biri yayınlandığı kanalın TRT olması. TRT'de olmak avantaj mı dezavantaj mı tartışılır. Emre Altuğ ve Raga Oktay'ın başrollerini paylaştığı dizinin ekibi de aslında çok sağlamdı. Ayşen Gruda ve Zihni Göktay gibi ustalarında yer aldığı dizide akıcılık da yerindeydi ancak gel gör ki kanalın rehaveti dizinin rating sıralamasına yansıdı. Bu dizi özel kanallardan birinde yayınlansaydı, eminim şu anda en çok izlenen sit-comlardan biri olurdu. TRT'nin rating değerlendirmesi diğer kanallara göre daha düşük, özel kanallarda diziler 4'ün altına düştüğünde yayından kaldırılırken, TRT'de bu rakam çok daha düşük. 1,5'un altına düşen dizilerde fiyat indirimine giden kanal rakamlar 1'e ulaştığında diziyi yayından kaldırıyor. Ancak özel kanalların TRT'ye göre izlenme oranları daha yüksek olduğundan neredeyse en vasat dizi bile 4 ve daha yüksek puan alıp kendini izlettirebiliyor. Özel kanallarda düşük bir sıralamada yer alacak ve ivedilikle yayından kaldırılacak dizi TRT'de uzun süre yayınlanırken, yine özel kanallarda yüksek sıralarda yer alacak bir dizi bu kanalda vasfını yitiriyor. İşte bu yüzden TRT dizilerinin avantajlı mı dezavantajlı mı olduğunu bir türlü kavrayamıyorum.

Yine bol seyirli bir yıl geçireceğe benziyoruz. Hep dediğim gibi bolca "Kalite" izleriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder